Összes oldalmegjelenítés

2011. április 27., szerda

Csere-bogár

Még nincs május, de már lassan túl vagyunk a cserebogarak rajzásán. Elgondolkodtam a cserebogarak hasznán, ugyanis emlékszem, gyerekkoromban a tyúkok megtáltosodtak a cserebogár diétától. Ha azt vesszük, akkor ez egyfajta ingyen kaja a tyúkoknak ráadásul tele van klassz fehérjével, így valószínűleg közvetetten jó hatással van a tojástermésre. A cserebogarak begyűjtése történhet szürkületkor a jó öreg használaton kívüli tollasütőkkel, vagy sokkal egyszerűbben, fényes nappal egy dióverő bottal.
Egy adag
 Kell egy vödör, lehet kis víz benne, mivel egyébként előfordulhat, hogy a bogarak kirepülnek. Szerintem egy adagban nem érdemes tyúkonként 3-4 bogárnál többet bedobni a baromfiudvarba.
Biogazdák számára illetve nappali gyűjtéshez a tapasztalataim alapján a Juhar fák a legjobbak, úgy tűnik ennek levelei alatt jól megbújnak a bogarak, és a virágok talán táplálékot nyújtanak nekik. Egyszóval a juharfa sem haszontalan, legalább négyévente jó kis cserebogár szüretet lehet tartani. Így lesz a pajorok okozta kár, haszon, azaz csere a bogár.

2011. április 26., kedd

Napozóteraszból kilátó

avagy, hogyan ne építs tetőteraszt. Röviden összefoglalva úgy ne építs, hogy nem állsz folyamatosan a "mesterek" háta mögött. 2 év alatt számos megoldást kipróbálva az utólagos vízszigetelésre, csak azt tudom mondani, hogy ha elsőre nem sikerül, akkor be kell fedni. Őszintén szólva az egész az én hibám, mivel szerettem volna egy olyan teraszt, ahonnan be lehet látni az udvart, ahol a magasból meg lehet tervezni mindent, és ahol mondjuk, mivel a nap folyamatosan odasüt, a fűszernövények is jól érzik magukat. Végül fel kellett adnom... A tetőterasz alatt ugyanis ott volt az a szoba, amit szintén a kert, az udvar felé néző ablak miatt terveztünk, hogy kinézve láthassuk az állatokat, a kiskertet, és a virágokat. Megfelelő vízszigetelés híján azonban csak málló vakolat és penészes mennyezet lett belőle. Elég sok pénzt és stresszt megspórolhattunk volna, ha azonnal befedjük, de azt hiszem, most sem késő.
Kilátás a kilátóból
 A tetőt, a házéhoz hasonlóan családi koprodukcióban adtuk elő. A végeredmény még várat magára, hiányzik a fa kezelése, a kis eresz, a világítás, a mennyezetre a lambéria, de úgy tűnik a funkcióját betölti a tető, nem ázik a szoba.
De hogy valami értelmeset is mondjak, ha valaha ilyen terasz építésbe vágtok, a legfontosabb a lefolyó megfelelő kialakítása, és szigetelése, a méretezésről nem is beszélve.

Határozottan tavasz

A tél mindig megpróbáltatás a számunkra, így érthető, hogy már alig vártuk a jóidő, a tavasz érkezését. Sándor napra nem igazán jött össze, de aztán egyik napról a másikra majdnem nyár lett. Kicsit nehéz az átállás, és hogy kedves ismerőseink egyikét idézzem: "Még arra sem volt idő, hogy a 10 átmeneti kabátot fel lehessen venni" :). Természetesen lehet itt klímaváltozást emlegetni, de az április már csak ilyen szeszélyes. Elkezdődött a kert további rendezése, és végre az állatok is bőven legelhettek a friss fűből.
Áprilisi idill
Érdekes látni, hogy a kecskék gyakorlatilag néhány hét alatt, hogyan vetkőznek ki a téli bundájukból, ami a minuszhuszas időszakban is melegen tartotta őket. A birkákat pedig lassan nyírni kellene, de ez már egy másik post témája lesz...