Összes oldalmegjelenítés

2012. március 27., kedd

7végi rodeo

Tavasz van, még mindig. Sajnos, a megszokottak szerint nálunk megint folyamatosan fújt a szél, néha már elviselhetetlenül. Megpróbáltam az első kertet összerendezni, főztünk egy pörköltet bográcsban, kertészkedtünk is kicsit, de hát az egynapos hétvége ennyire is éppen csak elég. Közben elkezdtük a bárányok integrálását, illetve most már a birkák vannak többségben, így a kisebbséget kezdtük el integrálni közéjük. Ez azzal járt, hogy szigorú felügyelet mellett kiengedtük az egész csapatot. Sajnos Istókkal még vigyázni kell. Annak ellenére, hogy mindkét anya nagyon ügyel a kicsikre, mégis könnyen baj lehet, ha Isti rájuk lép. A kecskék már megszokták őket, mivel hét közben 2 napot már együtt töltöttek a karámban, amíg a szamarak az udvaron voltak.
Kicsit megszeppenve
De a bejegyzés lényege a rodeo. A bárányok érezvén, hogy kitágult a tér körülöttük természetesen ficánkolni kezdtek. Mivel nagyon jól elvannak a kicsik együtt, sokat játszanak. Ez odáig fajult, hogy elkezdtek a farakás körül körbe-körbe szaladgálni. A cigája ettől idegbajt kapott, mármint, hogy nem látja a kicsit, és rohant utánuk. Ezt látva a racka is utánuk eredt (ugye a nyáj ösztön), és így ment a rodeo. Természetesen a kicsik lefutották a szülőket.
Közben a frissen felgereblyézett fűre kiengedtük a szamarakat az első kertbe, és nagyon élvezték.
Friss fű!
A szamarak mellett a ludak is kiélvezhették a zöldtakarmányt. Szerencsére a kutyák nem érdeklődtek irántuk. A tojó elkezdett tojni, Bejgli pedig a tojásokra vadászni, így minden reggel úgy indul, hogy versenyt futunk, ki találja meg a tojást előbb.

2012. március 19., hétfő

Hosszúhétvége

A nevével ellentétben igen rövidnek bizonyult. Sajnos hiába gondolkodtunk, nem jutott eszünkbe olyan munkahely, ahol csak télen kell dolgozni, és olyan jól fizet, hogy egész évben meglegyünk. Így aztán be kell érjük a délutánokkal és hétvégékkel. Szerdán megérkezett az új asztal és a székek a teraszra. a régi műanyag már elég kiábrándító volt.

A csütörtöki időjárás egyszerűen fantasztikus volt, tényleg beindult a tavasz. Rengeteg dolgot terveztünk, de még annál is többet kellett volna tenni. Először is a kerti csap megnyitásra került, nagynyomású mosóval le lett pucolva a terasz. Muszáj is volt, mert a télen a kutyák igen aktívan hordták fel a sarat. Eljött az ideje, hogy egy újabb próbálkozást tegyünk a fügével. Hozzátartozik, hogy nálunk nem igazán ideális az időjárás a füge szemszögéből. Balatonalmádiban kiástam a hajtásokat, és most vízben várják az ültetést. Megszüntetjük a veranda előtti ágyás nagy részét, és csak egy fügényi helyet hagyunk, ugyanis a kutyák rendszeresen kitúrnak ott mindent, mivel ott a legjobb napozni. Csacsi kecskénk pedig úgy néz ki mégiscsak vemhes, és a jelek szerint hamarosan várható egy újabb csöppség. A két évvel ezelőtt elültetett medvehagyma szépen bújik, igaz kicsit aggódom, nehogy valami járókelő kitépje. Idén látszik, hogy még telepíteni kell majd az erdőkertbe. A hétvége végét megkoronázandó, sikerült szerezni padlástéglát a borospince padlójához (két nyulat kértek cserében), így vasárnap esti cipekedéssel zártam a hetet.
Sétáltunk is.


Nagy az érdeklődés a kicsik körül
Élni tudni kell :)

2012. március 10., szombat

Hoppá még1

Két nappal kis pajtása után megérkezett a következő jövevény.egy újabb bárány. Az elképzeléseim ellenére egyedül. Szegényke megszívta, mert anyukája még kezdő, így nem kevés erőfeszítésbe került közösen megkeresni a tejforrást. Az anya nem nagyon értette szerintem, hogy mit akar a kicsi, ezért megkötöttem, és a nagy bundában kipuhatoltuk a helyzetet. végül a kicsi bekajált, így nyugodtabban hagytam őket magukra. Estére természetesen már magától is evett. A racka úgy tűnik nem hagyja a másik bárányt szopni, de a kicsi tegnap még nálam is próbálkozott. Ma már ügyesen ugráltak az udvaron, így születette is néhány jó kép.
Kisracka anyukával

Újszülött, még név nélkül.

2012. március 8., csütörtök

Gyarapodik a nyáj

Tegnap dél körül megszületett első kisbárányunk. Neve még nincs, egyenlőre picikének hívjuk. Ő egy kis racka. A hideg éjszakát sikeresen átvészelte. Szopik rendesen, anyukája vigyáz rá, reméljük minden rendben lesz. Mindenféle emberi segítség nélkül jött világra. Véletlenül ugrottam be (káposztát vittem nekik) és akkor már száraz volt, és stabilan követte anyját. Gyors vizsgálat szerint jerke (kislány), de ez még változhat. Nem akartam nyaggatni. Természetesen nagyon aranyos. Alig van hangja, és valószínűleg hamarosan játszópajtásai is lesznek, mivel a cigája is eléggé előrehaladott állapotban van, és kinézek belőle két bárányt is.
Anyukával
Napsütésben az udvaron.
A képek elég ... de telefonnal készült rohanás közben. Legkésőbb 7végén jönnek jobbak.

Biogazdák lettünk

Ma reggel megjött a levét a tanúsítótól az együttműködési szerződéssel, így a tanya (nem a kiskert) immáron hivatalosan is megkezdte átállását a biogazdálkodásra. Ettől függetlenül nagy változás nem áll be a tevékenységben. Valószínűleg úgyis csak szénát kaszálunk az állatoknak és ültetjük a gyümölcsöket. Közben a helyi termékes pályázatunkat is befogadták (ez nem egyenlő azzal, hogy nyertünk is), szóval reménykedünk. Bízom benne, hogy sikerül egy kisbálázót szerválni valahonnan, és télire megtermeljük a takarmányunkat. Mármint az állatokét. Az átállásról még annyit, hogy egy év ellenőrzés után a terület átállás alattinak számít. Teljes bioterméket majd 3 év leteltével termelünk, de a szabályokat mától be kell tartanunk. Annyiban szerencsés a helyzet, hogy a területünkön legalább 10 éve semmiféle vegyszerezés nem történt, így meggyőződésem, hogy a beltartalom tekintetében már most is kiváló termés lesz. Nagy rész legelő, kiegészítve gyümölcsössel, méhekkel, és ha majd kiköltözünk, konyhakerttel. Ha lesz víz, akkor halak is lesznek. Na ennyit az álmodozásról :D