Összes oldalmegjelenítés

2012. augusztus 28., kedd

Krumpliszedés, lecsószezon és a kerti történések

Sokáig ódzkodtam a kerti krumplitermesztés gondolatától, mert emlékeimben mindig kötelező jellegű és maratoni vetés és szedés maradt meg, de aztán az állandó csalódás a boltban vett árúban rávitt, hogy tegyek egy próbát. A növények szépen növekedtek, krumplibogár szépen elkerült minket, talán mert mindenféle növény nő vegyesen az ágyásban, de múlt hét elején sajnos megjelentek. kb előtte egy héttel már a korábban vetett bokrok elkezdtek fonnyadni, szóval nem volt mese, nekiláttam kiásni őket.

Az eredmény
Sajnos nem minden bokor alatt volt ennyi, de azért kb. annyi lesz, mintha a vetőgumó helyett kész krumplit vennénk, de ez teljesen vegyszermentes. Annyit kell azért tudni róla, hogy nem töltögettem fel, csak mulcsoztam, néhányszor enyhén meglocsoltam és csak tessék lássék gazoltam. Ha augusztusban lett volna eső, szerintem ennél szebb eredmények lettek volna. Heti program, szilvásgombóc saját krumpliból és szilvából :D
Közben aztán beköszöntött a lecsószezon is, ami lassan lecsómérgezéssé válik, mivel hetente többször is kerül az asztalra belőle. Sajnos annyi alapanyag nálunk nem terem, amennyit megennénk, de a fogyasztást elnézve jövőre jobban készülni kell majd erre.

Bográcsban, ahogy kell!




Közben az egyik kiürült ágyást feltúrtam, vetettem bele zöldbabot és céklát, bár már elég késő van... Kiírtottam a tarackot és az ínfüvet, néhány körömvirág megúszta, szórtam bele a felmagzott hagymából és a körömvirágok magjaiból is.

Jól bemulcsozva, háttérben a felmagzott saláta, és a napraforgó.
Cinegék a napraforgón (látni?)
Próbaképpen ültettünk dinnyepalántákat is. A tanyán valami módszeresen kirágta őket, de itthon nődögéltek. Most van 3 db dinnyénk, ami vagy beérik, vagy nem :)

Most már közel 20 cm átmérőjű!

Futóbab, most kb. 30 cm

2012. augusztus 15., szerda

Ugyanitt malacok eladók

Repül az idő. Nemrég született malacaink hamarosan eladósorba kerülnek. Szépen esznek, és akkora sivalkodást rendeznek, ha meglátnak minket, hogy az utca végén is hallani szerintem.








Sajnos megtartani nem tudjuk őket, és szilveszteri malacnak sem szívesen adnánk belőlük, így várjuk leendő szerető gazdik jelentkezését. 1-2 héten belül elvihetőek.

2012. augusztus 7., kedd

Csacsiszépségverseny

A hét végén volt szerencsénk részt venni a Magyar Vágta balatoni futamán. Ennek apropóját az adta, hogy külön programként szamár szépségverseny - ez afféle kutyakiállításhoz hasonló, bírálattal egybekötött program - és csacsi galopp is megrendezésre került. Már nagyon vártuk a találkozást más tenyésztők szamaraival, annál is inkább, mivel évente egyszer kerül sor hasonlóra. Sajnos a szépségverseny elejét lekéstük (egy csülök, és két kacsacomb tehet róla), de volt lehetőség megnézni a jószágokat közelről is. Voltak kifejezetten szép állatok, és végül megállapítottuk, hogy jövőre benevezünk mi is, valószínűleg mindkét szamarunkkal. A mezőnytől függően lehet esélyünk egy dobogós helyre. Ezután volt magyar lófajták bemutatója, majd a vágta és a galopp. Meglepően kevés ember volt jelen, bár ha belegondolok, hogy minimum 35 fok volt árnyékban, akkor talán megértem. Aki eljött viszont szerintem nem csalódott. Megnézhette az állatokat, sok érdekességet hallhatott a bemutatók során, és kicsit izgulhatott is a futamokon. A helyszín, Rádpuszta igazi lovas paradicsom, vérbeli profi helyszín, látszik, hogy rengeteg energiát és pénzt fektettek abba, hogy ilyen legyen.
Este hazatérve már bíráló szemmel méregettük az állatokat, és azt tervezgettük, hogyan lehetne őket betanítani a jövő évi szereplésre. Ezzel szemben másnap a körmölés elég nyögve nyelősen ment. A meleg azért a szamarak idegrendszerét sem kímélte, kicsit gyagyásak voltak, még Pötyit is alig bírtam megfogni, és lefogni.
képek hamarosan
Favoritjaink - Csődör

Favoritjaink - kanca

Szegénykék a napon várták a gazdit, és tűrték a nyomuló érdeklődőket, előtérben egy "gyapjas" kancacsikó.

Felvezető kör a csacsigaloppra.

2012. augusztus 1., szerda

Trágya téma

Sokan azért nem szeretik az állatokat, mert büdösek. Ez persze csak akkor igaz, ha valami nem stimmel. Nyilván minden állatnak megvan a maga egészséges szaga, és szerintem ezzel nincsen semmi baj. A gond akkor szokott lenni, amikor az almolás és a kitrágyázás nem történik meg, mert nem lehet, vagy nem akarjuk. Való igaz, hogy néhanapján nálunk is érezni főleg a szamártrágyát, és néha még aggódtunk is rajta, hogy mit szólnak ehhez a szomszédok. DE. abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az utcában kizárólag a mi szomszédjaink tartanak állatokat. Disznókat. Elgondolható, hogy nem vagyunk finnyásak szagok terén sem, de ilyen meleg időben néha minket is zavar. A dolog igen sokrétű. Egyrészt a szomszéd trágyatárolója 15 méterre van a teraszunktól, és egy drótkerítés választ el tőle. Szerencsére a disznóólak még közelebb vannak.
Na ennyit a nyavalygásról. Viszont tegnap éppen a ház háta mögött pucoltam ki a csalánt, sajnos a málnákból nem sok maradt életben, és érdekes megfigyelést tettem. Tavasszal, részben az újabb málnatelepítést előkészítendő a kifutóból trágyát hordtunk a fürdő ablak alá. Semmi szaga nem volt. A csalán szépen gyarapodott rajta. Mostanra gyakorlatilag jó kis televény lett a kupacokból. Mi lehetett a titka? Eleve elég sok nedvesség volt az anyagban, és a nevezett területen árnyékban van minden, ezért ez lehet az egyik kulcs. A gyomok elég hamar benőtték, beárnyékolták, így gondolom ez is segített. Végül azt gondolom, hogy a levegőztetés is jót tesz a trágyának, gyakorlatilag az anaerob baktériumok segítségével így jó kis komposzt lesz a végeredmény. Valamint ha számít a jószomszédság, én javasolnám a kupac letakarását száraz levéllel, szalmával, száraz fűnyesedékkel, stb. Persze ez plusz munka.
A trágya tárolására mindenütt helyi rendeletek vannak, általában a helyi állattartási szabályozásban. Többnyire kikötik a távolságot a lakóépületektől, és a kutaktól. Meg általánosságban írnak róla, hogy ne zavarjon senkit. Persze nálunk a faluban nem hiszem, hogy sokan olvasták a rendeletet...
DE mi hogyan csináljuk!
Eleve az állatok a kert végében vannak (rókának ez előny), így a trágyatároló is, sőt az még messzebb. Hátul van egy földutunk, és egy szomszéd nagy kerítés mögött vagy 100 méterre, fasor és bokrok. Ugyanakkor akkora mennyiség túl nagy ahhoz, hogy tároljuk. Idéntől már próbáljuk kihordani egy megadott helyre, egy közeli szántóföldre. Ez sajnos az értékes trágya elvesztését jelenti, de a saját igények kielégítésére próbálom a komposztálást megoldani. Idén egy nagy tesztet folytatok. A kert végében az erdőkertben van egy árok a nagy fák alatt. Ezt feltöltöttem almostrágyával, és megvizsgálom, hogy tavaszra milyen minőségű anyag marad vissza. Itt is bejött az árnyékolás, mert alig van szaga, valószínűleg azért mert kevésbé melegszik fel. Nos így állunk trágya ügyileg, bár most hogy írok róla elgondolkodtam, hogy a trágya egyik részét forgatnom kellene, hogy lássuk van e különbség...
Trágyáról nem teszek fel képet :D