Összes oldalmegjelenítés

2011. március 21., hétfő

Mit eszik a kecske?

Kevés kecskés tapasztalatom után, arra gondoltam, hogy megosztom a észrevételeimet az állatok takarmányozásával kapcsolatban. A kecske igénytelen, tartja a közgondolkodás, ugyanakkor minden szakkönyv azzal indul, hogy ez nem igaz. Azt gondolom, hogy aki állatokat tart, annak tisztában kellene lennie azzal, hogy nem hulladékfeldolgozó egyik háziállat sem. Ugyanakkor a kecske minden bizonnyal sokunknak tud még meglepetést okozni :)
Metszés után újrahasznosítás
Sztenderd takarmányról most nem beszélek (széna, abrak, lucerna), valamint a legelés sem lesz téma. A meglepetések sorozata ért a kecskék étvágyával kapcsolatban (az egyik, hogy kielégíthetetlen :D ). Ősszel nem hittem a szememnek, amikor rávetették magukat az összeszedett diófa levélre. Ez illetve az, hogy olvastam az őszi lomb takarmányként történő hasznosításáról egy próbára ösztönzött. A szomszéd által összeszedett gesztenyefa levél, és a saját diótermés (12 zsáknyi) éppencsak kitartott tavaszig a 2 kecskének. Mondanom sem kell, imádták! Sikerült szárazon tartani, amit nem, az ment a tyúkudvarba, hogy a baromfiak ne a sárba toporogjanak. Év közben, mivel a kecskék zárt helyen voltak, minden nap kaptak leveles faágakat. Úgy volt a legjobb megoldás, ha az ól réseibe tűzködtem az ágakat, hogy az állatoknak ágaskodniuk kellet, így nem unatkoztak, és rosszalkodtak napközben. Takarmányként fontos volt a nem sokra becsült kukoricaszár is. Mivel akadt néhány kisebb cső még a száron, a kecskék igen intenzíven dolgoztak. Egy egész teherautónyi fogyott el belőle a télen, igaz többségét a birkák ették meg. A kukoricáról szeretnék egy külön postot írni, az ember bele sem gondol mennyire sokoldalú növény. A zöldágas tapasztalatokat, azaz, hogy csontra lerágják, kipróbáltam tél végén, a metszéskor keletkezett ágak "eltakarítására", és láss csodát, az ujjnyi ágak kivételével minden vékonyabb gallyat megettek! De nemcsak, hogy megették, hanem szabályosan össze is verekedtek érte.
A konyhai maradékból sem sok jut a malacoknak, vagy a tyúkoknak, ugyanakkor ha a káposzta, az almacsutka, krumplihéj mellé hagyma, fokhagyma, kávézacc kerül, azt már nem eszik meg. Nem eszik meg pl a földes répát sem, ellenben a birkákkal. A télen rendszeresen kaptak sárgarépát is, de hogy a vitaminellátás biztos legyen, megpróbáltam a kiwit is, és bejött! Arra, hogy a banánhéj, és a narancshéj is játszik, akkor jöttem rá, amikor a komposzthalmon turkáltak, és narancshéjjal a szájukban szaladgáltak. Bevallom nem hittem először a szememnek. :)
Kézből is eszik a déligyümölcsöt

Végezetül azért az igénytelenség tisztázása végett fontos elmondani, hogy nagyon ritkán esznek meg bármit, legyen az akár a kedvencük, a csöves kukorica, ha a földre vagy az alomra esik. Összefoglalva a kecske véleményem szerint minden növényi eredetű maradékkal etethető, ha az nem szennyezett hagymával, hússal, vagy "szagos" dolgokkal. Az, hogy az emésztésüket ez nem zavarja, ma már nekem is nyilvánvaló.

1 megjegyzés: