Összes oldalmegjelenítés

2011. március 5., szombat

Tömegkályha

Konkrét történés hiányában úgy gondoltam megosztom a gondolataimat a tömegkályha kérdésköréről. Két év használat áll a hátunk mögött, ami nem azt jelenti, hogy csak a kályhánkkal fűtöttünk, de véleményalkotásra elegendő.
Bontott tégla fal, süttői márvány előtét, tölgy ülőke, jobbra a falon nem ragasztás, hanem a valódi kőfal látszik.
Az igazság az, hogy a ház átépítésekor olyan megoldást kerestünk, ami a hasznosságon felül passzol az új "arculathoz". A tömegkályha érdekességeiről (tökéletesebb égés, hosszú hőtárolás, stb.) sokat lehet olvasni, szerencsére már magyarul is. Egyre szaporodik a tömegkályhások tábora, így ilyen technikai információkra nem térnék ki.Mi a vakolatlan tégla verziót használjuk (samott tűztér+bontott tégla felület) és a kályhánkban helyet kapott egy sütő is.
Használati oldalról fontos leszögezni, hogy ez nem cserépkályha! Nekem voltak gyerekkoromban kellemetlen élményeim a forró cserépkályhával (ráolvadt a klassz műanyag mackó alsó) :) . Így a tömegkályha jó ötletnek tűnt. A fűtés része elég hasonló egyébként a cserépkályhához, pakolni kell és melegszik, csak sokkal lassabban, vizes fa és ócsanos prospektus felejtős! Az elején nagyobb levegővel lassan fel kell melegíteni a járatokban a levegőt, aztán már csak rakni kell. Én rendszeresen használok pl kartont a begyújtáshoz, és minden valódi papírt eltüzelek, most kukoricaszárral kísérletezek. Az én személyes gyakorlatom az, hogy ha számít a gyors melegítés, akkor egyfajta kandallóként használom, azaz nyitva hagyom az ajtót, természetesen ehhez egy jó kémény kell! Szerintem minden ilyen jellegű kályhánál alap a jól méretezett kémény. Kifejezetten kellemes a nyitott ajtó mellett olvasgatni.
A sütő kialakítás nagyban függ a kályha méretétől. ez a megoldás alapjában véve jó, de ha nagy edényben szándékozik valaki főzni, akkor érdemesebb nagyobb ajtóval ellátni!
Engedélyezés. Érdekes dolog volt, amikor a használatbavételi engedély miatt jöttek a kéményseprők. Azt sem tudták mit látnak, hivatásszerűen kötözködtek, ezért az a javaslatom, hogy a kályha építés előtt intézzétek el a kémény átvételét!
Néhány szó a sütőről. Igazából, mivel nem használjuk folyamatosan a kályhát, a sütő kihasználtsága is viszonylag kicsi. A sütőt a kályha felfűtött állapotában kell/lehet használni, mivel a füst gyakorlatilag a sütőn át halad a kémény felé. Az eddigi tapasztalatok (sütőtök, alma, gesztenye) alapján tetszik, de főzésre is használható, pl. mi már csak így készítünk székelykáposztát. Teljesen más íze van kerámia edényben és a sütőben készítve!
Összefoglalva, ez a koszolós (hiszen fát kell behordani, hamuzni kell, stb.) megoldás nagyon barátságos tud lenni. Teljesen más a ház hangulata, pláne, hogy a központban sikerült elhelyezni. Fűtőértéke nagyon jó, jól kiegészíti a gázfűtést, azaz felfűtés után simán van reggel parázs, és még másnak este is jó langyos, így fűt is. Alapjában véve eddig minden vendégünknek nagyon tetszett, és többen kedvet is kaptak hozzá. Fontos infó lehet így a végén, hogy az ára azért a cserépkályha alatt van, csak természetes anyagokat használnak az építésnél, szerintem pl a bontását akárki el tudja végezni, ha rossz helyen van :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése