Összes oldalmegjelenítés

2011. július 10., vasárnap

Koviubi

A nyár részemre a görögdinnyével és a kovászos uborkával egyenértékű. Dinnyénk nincsen, de szerencsére a birkák zöldségesbeni garázdálkodását az uborka valami csoda folytán túlélte, így lesz koviubi idén is. A locsolás ellenére nem keserű az uborka, így uborkasaláta is készült, isteni...
Kovászos recept, hátha valaki nem tudja :)
5literes befőttesüveg, kb. 2 kg nagyobb uborka, egy szelet rendes kenyér (nem tartós, nem toast, hanem valami igazi, én most lipóti kenyérből tettem bele, ami egy hete se nem lett száraz, se nem lett ehetetlen)
néhány szem egész bors és babérlevél, egy fej fokhagyma, és kb. 2-3 közepes kapor
az uborkákat megmosom, végüket levágom majd a kést átszúrva rajtuk, a végét érintetlenül hagyva, átvágom őket, szépen lazán az üvegbe teszem (van aki közé rétegzi a kaprot és a fokhagymát).
A sózás ízlés kérdése, de ökölszabálynak az egy evőkanál/fél liter langyos víz, megteszi. A sós vizet szépen belecsorgatom az üvegbe (nekem most 2.5 liter elég volt), hogy a kenyeret teljesen ellepje, majd egy tányérral lefedve mehet ki a teraszra. Teljes napra elég csak az első nap tenni, utána már csak ártunk vele, ha tűző napra kerül, hagyjuk csak az árnyékban még 3-4 napra, így jó ropogós marad. Végeredményről még megemlékezem...
Biztos helyre kell tenni, mivel a kutyák igen kíváncsiak :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése