Összes oldalmegjelenítés

2011. május 31., kedd

Miért orgona?

Közönséges orgona (Syringa vulgaris) Ahogy a neve is mutatja egy közönséges növényről van szó, talán igénytelennek is mondható, mindenesetre nálunk igen jól tűri az erősen kötött agyag talajt. Sok más növényről ez aligha mondható el :)
A kertünkben megtalálható orgonabokrok egy része minimum 30 éves. Nagy valószínűséggel még a dédszüleim ültethettek néhányat a kert végébe, a ház mellé már az új épület felépülése után kerülhetett, ezek nagy részét a kerítésépítéskor ki kellett vágni. A kerítés mellé már én telepítettem át az életképes növényeket a kerítésalap helyéről, most kb. 8-10 évesek a bokrok.
Közönségessége ellenére nagyon szeretjük, mivel az utóbbi 2 év kivételével, nagyon jó állapotban volt, a terasz melletti bokor virág nélkül is a kert dísze, menedék a madaraknak, árnyék a kutyáknak. De a virágzáskor valóságos orgonaillatban úszik a kert, de még a ház is. Az egyetlen probléma, hogy amióta elkészült a terasz, alig volt olyan áprilisunk, hogy kint lehetett volna lazsálni egy nyugágyban.
Alapvetően 3 típus található meg nálunk, a sötét lila, a halvány lila, és a fehér. Virága sajnos nem túl tartós, néhány nap alatt elhervad a vázában. Illata mellett a kecskék csemegeként fogyasztják a termését, és a madarak sem vetik meg ősszel.
Húsvéti dekoráció orgonával
 Sajnos a csapadékos időjárás megtette a hatását és a bokrok egy része elkezdett pusztulni, vagy csak szimplán öregek a növények, így kíméletesen, de el kell kezdenem megújítani az öreg bokrokat.
Ha majd egyszer vendégfogadásra is fel leszünk készülve, garantálom, hogy minden vendég élvezni fogja a tetőteraszon a pihenést az orgonaillatban!
Így talán már jobban érthető a névválasztás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése