Összes oldalmegjelenítés

2012. január 30., hétfő

Kökénylekvár


A hét végi szép idő egyértelművé tette, hogy szabadtéri programunk lesz, a kérdés csak az volt pontosan mi legyen az. Szombaton tettem egy nagy kört a tanyán, vasárnapra pedig kutyasétáltatást terveztünk. Még ősszel kinéztem magamnak pár jóképességű kökénybokrot, és most, hogy a dér már megcsípte, gondoltam tökéletes az időzítés egy kutyasétáltatással egybekötött kökényszedésre is. Fő célom ezzel az volt, hogy felmérjem a vadon gyűjtés időigényét, és kísérletezgessek kicsit. A döntés tehát a kökényre esett, majd a kökénylekvárra, mint végcélra. Kemény 500 méter séta után már a célzónában voltunk. A kutyák kirohangálták magukat a szántásban, jól szem előtt voltak, és nekiláttunk szedegetni. Eredeti célunk kb. egy kg kökény volt, de nem bírtuk addig. A kökény nem véleltlenül maradt meg idáig, csak kemény harc, és pár sérülés árán fértünk hozzá. Vérző kezekkel sétáltunk tovább, majd haza. Otthon aztán nekiláttam az internetet bújni (persze csak miután az udvaron végeztem a munkákkal és besötétedett) megfelelő recept után. Kifejezetten ilyet nem találtam, ráadásul még sosem főztem lekvárt sem J
Ennek ellenére nekiláttam. Pontos receptet nem tudok adni, mivel nem mérlegeltem le a gyümölcsöt. Alapos mosás és csumázás után kis vízben (összmennyiség negyede) feltettem főni a kökényt. 15 perc forrás után a szemeket simán szét lehetett nyomni, így nem is főztem tovább. Előkaptam a botmixert, és nekiestem a mártásnak. Szerencsére kimagozni nem kellett, mivel nyersen ez lehetetlen, főzés után pedig feleslegessé teszi turmixolás (és a magok sem törnek össze). Melegen kell turmixolni és amint lehet, le kell szűrni. A szűrőnél fontos, hogy ne legyen túl sűrű szövésű, mert akkor nagyon lassú a folyamat. Végeredményként maradnak a magok, némi kis gyümölcshéjjal. Érdemes a vége előtt egy kis vízzel még rottyantani rajta. A másik fele, a massza, amihez ízlés szerint lehet cukrot adni. Én szemre a kökény felének megfelelő mennyiségű gyümölcscukrot adagoltam hozzá. Végezetül mehetett azon forrón (kb 20 perc cukorral való főzés után) a kiforrázott üvegekbe, azok pedig a dunsztba.
A kökény, ha valaki nem ismerné
Eszközök 
Üvegek 
Csuma 
Mosás után kezdhetünk főzni
Főzés végén
Turmix után
Félkészen, az ikeás szűrő lyukmérete közel ideális

1 megjegyzés:

  1. Próbáld ki, hogy ilyesmi kesztyűt használsz a kökényszürethez: http://www.lumaxpro.hu/#a90664
    Mint a cseresznyét szedtem vele.

    VálaszTörlés