Összes oldalmegjelenítés

2012. május 29., kedd

Igázás

Újfent lehetőségünk nyílt részt venni egy kvázi továbbképzésen lovas igaerő témakörben. Ezúttal Szolnok mellett vonultunk ki a pusztába, hogy lovas eszközökkel gyakoroljunk. Régi ismerősök is akadtak a társaságban, és az idő is igen jó volt (le is égtem), így okunk nem lehetett a panaszra. Alföldi birkapörkölt segített megőrizni az erőnket, amire ezúttal nem volt szükség, hiszen a lovak dolgoztak. Újfent bebizonyosodott, hogy ez a munka akkor gördülékeny, ha a gazdának jól képzett állatai vannak, azaz az első lépés a megfelelő állatok kinevelése - nem kis feladat.
A programban szerepelt a lovas alternáló kasza, és a rendsodró használatának megismerése. Hihetetlen, hogy egyszerű megoldások segítségével mennyire hatékony gépeket alkottak több száz évvel ezelőtt, amik még ma is működnek!
A rend végén a fordulás a legnehezebb - a tartalék ló ellenőrzi a munka minőségét

A tapasztaltak alapján ezek az eszközök nekünk talán túl nagyok, egyrészt a területünk mérete, másrészt a gépek súlya miatt - a két szamárhoz, de ki tudja...
A társaságban beszélgetve számos érdekes információhoz is hozzájutottunk, és érdeklődve hallgattam a másoknál felmerülő problémákat, és terveket. Jó lenne egyszer hasonló programot szervezni a mi tanyánkon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése