Összes oldalmegjelenítés

2012. augusztus 1., szerda

Trágya téma

Sokan azért nem szeretik az állatokat, mert büdösek. Ez persze csak akkor igaz, ha valami nem stimmel. Nyilván minden állatnak megvan a maga egészséges szaga, és szerintem ezzel nincsen semmi baj. A gond akkor szokott lenni, amikor az almolás és a kitrágyázás nem történik meg, mert nem lehet, vagy nem akarjuk. Való igaz, hogy néhanapján nálunk is érezni főleg a szamártrágyát, és néha még aggódtunk is rajta, hogy mit szólnak ehhez a szomszédok. DE. abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az utcában kizárólag a mi szomszédjaink tartanak állatokat. Disznókat. Elgondolható, hogy nem vagyunk finnyásak szagok terén sem, de ilyen meleg időben néha minket is zavar. A dolog igen sokrétű. Egyrészt a szomszéd trágyatárolója 15 méterre van a teraszunktól, és egy drótkerítés választ el tőle. Szerencsére a disznóólak még közelebb vannak.
Na ennyit a nyavalygásról. Viszont tegnap éppen a ház háta mögött pucoltam ki a csalánt, sajnos a málnákból nem sok maradt életben, és érdekes megfigyelést tettem. Tavasszal, részben az újabb málnatelepítést előkészítendő a kifutóból trágyát hordtunk a fürdő ablak alá. Semmi szaga nem volt. A csalán szépen gyarapodott rajta. Mostanra gyakorlatilag jó kis televény lett a kupacokból. Mi lehetett a titka? Eleve elég sok nedvesség volt az anyagban, és a nevezett területen árnyékban van minden, ezért ez lehet az egyik kulcs. A gyomok elég hamar benőtték, beárnyékolták, így gondolom ez is segített. Végül azt gondolom, hogy a levegőztetés is jót tesz a trágyának, gyakorlatilag az anaerob baktériumok segítségével így jó kis komposzt lesz a végeredmény. Valamint ha számít a jószomszédság, én javasolnám a kupac letakarását száraz levéllel, szalmával, száraz fűnyesedékkel, stb. Persze ez plusz munka.
A trágya tárolására mindenütt helyi rendeletek vannak, általában a helyi állattartási szabályozásban. Többnyire kikötik a távolságot a lakóépületektől, és a kutaktól. Meg általánosságban írnak róla, hogy ne zavarjon senkit. Persze nálunk a faluban nem hiszem, hogy sokan olvasták a rendeletet...
DE mi hogyan csináljuk!
Eleve az állatok a kert végében vannak (rókának ez előny), így a trágyatároló is, sőt az még messzebb. Hátul van egy földutunk, és egy szomszéd nagy kerítés mögött vagy 100 méterre, fasor és bokrok. Ugyanakkor akkora mennyiség túl nagy ahhoz, hogy tároljuk. Idéntől már próbáljuk kihordani egy megadott helyre, egy közeli szántóföldre. Ez sajnos az értékes trágya elvesztését jelenti, de a saját igények kielégítésére próbálom a komposztálást megoldani. Idén egy nagy tesztet folytatok. A kert végében az erdőkertben van egy árok a nagy fák alatt. Ezt feltöltöttem almostrágyával, és megvizsgálom, hogy tavaszra milyen minőségű anyag marad vissza. Itt is bejött az árnyékolás, mert alig van szaga, valószínűleg azért mert kevésbé melegszik fel. Nos így állunk trágya ügyileg, bár most hogy írok róla elgondolkodtam, hogy a trágya egyik részét forgatnom kellene, hogy lássuk van e különbség...
Trágyáról nem teszek fel képet :D

1 megjegyzés:

  1. Sajnos én is azt tapasztalom, hogy ma már a trágya nem kívánt melléktermék, pedig sokkal jobb lenne azzal gazdagítani a talajt mint műtrágyával... Próbáld ki az elföldelést is!

    VálaszTörlés