Összes oldalmegjelenítés

2013. július 23., kedd

A melegre manapság nem lehet panasz. Persze nyáron így van ez rendjén, csak egy kis eső is lenne...
A július sem telt eseménytelenül. A kertben leszedtük a málnát, ami nem potyogott le vagy Bejgli nem kajálta be. Így is lett másfél kg. Hamarjában meg is főztük a lekvárt, az első visszajelzések alapján eszméletlen finom. Minimális cukorral, és inkább mézzel készült. Sajnos a tanyán alig maradt az elültetett tövekből. Ősszel újra próbálkozunk. A kertben érik a paradicsom, elvirágzott a levendula, és beértek a futóborsó hüvelyek is, így hamarosan le kell szednem és eltenni a magokat jövőre. Az a terv, hogy az egész kerítést befuttatom vele, így hasznosítjuk a támasztékot, és némi szélárnyékot is ad majd. A csicseri borsóból is kikelt 2 tő, ami nem nagy eredmény, de több, mint a semmi. A fügék nőnek, mint a gomba, szurkolok nekik, hogy jól megerősödjenek a télre.
A locsolás mindennapos, már idejét sem tudom mikor volt eső felénk. Malac és a kutyák teljesen élvezik az esti slagolást, merthogy malac újabban bármit teszek is, kiszökik az óljából. Mondjuk nem bánom, mert nem tesz kárt. Egyesek szerint pedig ismét hasas, bár remélem, hogy nem.
A kotló libán befejezte a kotlást, de sajnos nem keltek kicsik, ellenben a keltetőgépben lesznek, pontos létszám, képek később.
A kiskecskék is nődögélnek, rászoktak, hogy kibújnak a kifutóból és a nagy udvaron szaladgálnak. Szépen esznek is, így lassan nekiállhatunk a leválasztásuknak, és lesz kecsketejünk. Közben sajnos a közeli kaszálón levágták a növényzetet, ami csonttá száradt, így nem a legfinomabb takarmány, de legalább nem ázott meg.
A tanyán felbálázták a lucernát, lett rendesen, öröm volt 40 fokban, munka után hegynek fel talicskával behordani :)
Megindult a bozótirtó program is, közel egy hektár tiszta, abba ősszel füvet vetünk. Közben láncfűrészre és fűkaszára kapunk, és elkezdjük-folytatjuk az öreg gyümölcsfák kiszabadítását a domboldalban a dzsindzsából.
Otthon elkészült a garázs tetőtartó oszlopok alapozása, remélem hamarosan tetőt kap a tároló-garázs, mert a bálákat oda szándékozunk télire betárolni. Ezen felül még a héten nekiállunk a kerti akáckerítés lekezelésének. Nem lesz kis munka, de valami védelem az akácnak is kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése